U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Gepocheerde peer met wijn, beenham en selderijgratins

Wijnmaker Ricardo ontvangt Wim en laat ‘m natuurlijk ook proeven. Wat een wijn!
Om Ricardo en zijn collega’s te bedanken voor de hartelijke ontvangst maakt Wim
een heerlijk gerecht met de wijn van Ricardo in de wijngaarde vlakbij de coöperatie:
Gepocheerde peer met wijn, beenham en selderijgratins.

Naar recept Alle afleveringen

Almôndegas-overschotel met kersen, spitskoolpuree en amandel

Wim plukt samen met Ana kersen (ze zijn inderdaad ongelooflijk lekker) en
kookt midden in de kersengaarde een heerlijk gerecht voor Ana en haar
vrienden: Almôndegas-overschotel met kersen, spitskoolpuree en amandel.

Naar recept

Aviko Buurttafel On Tour Portugal

Wij zijn vertrokken! Samen met onze chef Wim Ballieu maken we een tour door het noorden van Portugal. We beginnen ten noorden van Porto en rijden zo door de binnenlanden naar Lissabon.

Tijdens onze tour, met de inmiddels bekende blauwe foodtruck, ontmoet Wim lokale chefs en bezoekt hij producenten van typisch Portugese producten. Wim kookt daarna een heerlijk gerecht met de Portugese ingrediënten en elke aflevering eindigt aan tafel, met gasten die genieten van Wim z’n kookkunsten. Met alle gerechten die we maken tijdens de tour wordt straks ook een receptenboek gemaakt.

De mooiste lokale producten

Wat dacht je van heerlijke wijnazijn uit Monção, de beroemde kersen uit Fundao, sardientjes van Peniche of de koffie van een lokale branderij in Lissabon?
 
 

Onze chef Wim Ballieu

Wim Ballieu komt uit België en opende 10 jaar geleden zijn eerste Balls &
Glory, waar hij de lekkerste gevulde gehaktballen met stoemp maakt.
Wim is te zien in menig kookprogramma, waaronder de Streken van Wim.
Hierin reist hij met een jeep door Nederland om Vlaamse gerechten te
maken met een Nederlands product in de hoofdrol.
Voor het vierde jaar gaan we op tour met Wim. We houden van z’n
spontaniteit, Belgische tongval en bovenal z’n passie voor koken.
In Portugal maakt Wim lokale gerechten met een ‘touch’ of Aviko.

 

A taste of Portugal

Daniel Caldeira en Jeroen van der Meer van Taste of Portugal helpen ons enorm
met de tour. Zij hebben allemaal ‘hidden secrets’ met ons gedeeld en gezorgd voor
fantastische producenten en locaties.

Daniel is Portugees en voor de liefde naar Nederland gekomen, samen met Jeroen
heeft hij Taste of Portugal opgezet. Op de website tasteofportugal.nl kun je geweldige Portugese producten bestellen.
 

 

A taste of Portugal

Op deze site, op onze Instagram en Facebook pagina kun je de tour volgen.
Natuurlijk komen de recepten straks ook online te staan. Vanaf maandag 20 juni
zijn de uitzendingen 8 weken lang op maandag te zien op NPO1 voor het journaal
van 20:00 uur.
 
 
 
 
Adega cooperativa do Fundão is in 1949 opgestart door een dertigtal wijnboeren.
Tegenwoordig zijn er 600 boeren aangesloten. Wat zo bijzonder is aan de wijn van
deze coöperatie is dat de druivenranken vaak ouder dan 70 jaar zijn en het meestal
zonder irrigatiesysteem moeten doen. De ranken hebben daardoor diepere wortels
en dat geeft samen met de leeftijd van de ranken meer karakter aan de wijn. Oude
wijnranken brengen doorgaans minder op dan jonge maar dat hebben ze er hier
graag voor over. Het gebouw van de coöperatie is zo hoog omdat de winters heel
koud zijn en het zomers soms wel boven de 40 graden komt. Door de hoogte blijft de
temperatuur constant op 20 graden en dat is belangrijk voor de wijn.
Voor de witte wijn worden typische druiven uit de steek gebruikt: Siria, Fonte cal en
Arinto en voor de rode wijn de soorten: Tinta roriz, Arinto en Jaen.
Wijnmaker Ricardo ontvangt Wim en laat ‘m natuurlijk ook proeven. Wat een wijn!
Om Ricardo en zijn collega’s te bedanken voor de hartelijke ontvangst maakt Wim
een heerlijk gerecht met de wijn van Ricardo in de wijngaarde vlakbij de coöperatie:
Gepocheerde peer met wijn, beenham en selderijgratins.

Ben je nieuwsgierig naar de wijn van Fundão? Je kunt de wijn ook in Nederland
bestellen bij Taste of Portugal van Daniël, onze locatiemanager van deze tour.
De kersen van Fundão zijn wereldberoemd en het zwarte goud van deze regio! Het
gaat om de soort Saco, een exclusief en beschermd Portugees ras. Het gebied is
zeer uitgestrekt, je ziet kilometerslang kersen. Je weet niet wat je ziet als ze vol in de
bloesem staan.

De kersen zijn zo lekker vanwege het klimaat: heel warm in de zomer en best koud in
de winter. Wim ontmoet Ana een geweldig vrouw, vol humor en doorzettingsvermogen.
Ze is, wat ze zelf noemt, een kleine boer met 5 hectare grond en kan amper
rondkomen van de kersenteelt. Ze doet het echt uit liefde en om de familietraditie in
ere te houden. Bovendien is het een fantastische werkplek, zo midden in de natuur.