Broccolischotel met karbonades, cranberrycompôte en pom’ duchesse
Voor de cranberry’s nam Wim met zijn foodtruck de veerboot naar Terschelling want alleen daar groeien in Nederland cranberry’s. Een unieke plek dus! Toen de avond viel, maakte Wim bij de Bessenschuur een heerlijk gerecht met de cranberry’s van Hans van Terschellinger Cranberries: Broccolischotel met karbonades, cranberrycompôte en pom’ duchesse.Naar recept Alle afleveringen

Voor de cranberry’s nam Wim met zijn foodtruck de veerboot naar Terschelling want alleen daar groeien in Nederland cranberry’s. Een unieke plek dus! Wim bracht een bezoek aan Hans van Terschellinger Cranberries. Beter had hij het niet kunnen treffen, Hans liet Wim werkelijk de meest fantastische plekken op het eiland zien en had alle tijd om er alles over te vertellen. De cranberries groeien in bijna elke natte duinvallei zo in het wild. Het plukken van de cranberries is echter beschermd en een hele speciale klus, want ze worden allemaal handgeplukt.
Voor de hop trokken we naar geboortestreek van Wim in België; West-Vlaanderen. Om een bezoek te brengen aan Bernadette en Wout van ’t Hoppecruyt in Poperinge. Bij deze prachtige authentieke Vlaamse hoeve wordt de beste hop geteeld. Nooit hadden wij geweten dat er zoveel verschillende soorten hop zouden zijn. En wat groeit deze plant hard en hoog, tot wel zeven meter. De hop wordt hier geplukt,
gedroogd, verwerkt en verpakt binnen 24 uur, zo heb je maximaal behoud van de aroma’s en smaak.
Midden tussen de hop maakte Wim weer zo’n ongelooflijk lekker recept.
Een witlofschotel met bierbechamel en aardappelkroketjes, gewikkeld in spek. Alleen de geur al! Krijg je er ook zo’n zin in? Ook dit recept staat straks in het nieuwe receptenboek. Het recept vind je alvast hier, zodat jij ‘m meteen kan maken.
Wim is dol op zeegroenten en reed daarvoor naar Jan Poleij in Kruiningen om zeekraal te gaan plukken. Jan is een geweldige man, altijd enorm hard gewerkt en een echte pionier in zijn vak. Vroeger werd zeekraal uitsluitend wild geplukt. Jan bracht daar twintig jaar geleden verandering in. Hij besloot na vijftien jaar wildplukken zelf zeegroente te gaan kweken. Iedereen verklaarde ‘m voor gek, maar het is ‘m gelukt!
Naast zeekraal wordt er ook lamsoor gekweekt en helemaal nieuw: zeebanaan. Jan nam Wim mee naar de kwekerij om zelf zeekraal voor de maaltijd te oogsten. Wat een werk en wat is die Jan snel!
In de haven van Yerseke maakte Wim een heerlijke eenpansmaaltijd met rösti mini, kip en zeekraal voor Jan, zijn vrouw en hun gasten! Dit recept is ontzettend lekker en je hebt het zó gemaakt. Het recept vind je alvast hier en staat straks ook in het nieuwe receptenboek.
Janneke, die alle recepten voor ons schrijft, had ons getipt! Als je van mooie producten houdt, moet je echt naar de Eyserhalte toe. Dat hoefde Janneke natuurlijk maar één
keer te zeggen, dus reed Wim met de foodtruck richting Eys in Zuid-Limburg voor een ontmoeting met André en zijn team. Een prachtige winkel met heerlijke producten,
veelal zelfgemaakt en wat een ongekende gastvrijheid.
Voor de kaas toerde Wim naar België om langs te gaan bij de Melkerhei in Linter.
Martine en Pieter, moeder en zoon, beide zeer bevlogen en met een enorme passie voor hun koeien, boter en de kazen! Martine heeft het van haar moeder geleerd, die al de koeien lijnzaad gaf om een betere smaak aan de melk te geven. Elke kaas die Martine maakt is naar een familielid vernoemd en heeft zo zijn eigen verhaal. Zo heeft
ze om Opa te eren een kaas ontwikkeld met een prachtige zwarte korst en er bier in verwerkt. Opa werkte namelijk in de mijnen, kwam altijd thuis met zwarte handen en dronk erg graag een biertje. En zo zijn er nog veel meer verhalen.
Mart van de Wall wist het al heel vroeg: hij wilde stroop maken! En na allerlei omzwervingen is ‘m dat ook gelukt. Mart is een meester in het maken van de stroop. Puur natuur! Zijn zoon Magiel heeft de fijne kneepjes van het ambacht geleerd en zal het bedrijf stap voor stap overnemen. Maar niemand maakt zo nauwkeurig stroop als Mart. Het is een gevoel! Midden in de boomgaarde zette Wim zijn foodtruck neer om voor de twee jongens en hun familie te koken. Het werd een heerlijke stoofschotel met stroop, bier, appel en kruidenpuree.
Aardbeien mochten natuurlijk niet ontbreken op deze tour door Nederland. Wim ging in Serooskerke langs bij Marcel van van de Bosse fruit om aardbeien te plukken. Gelukkig waren we er in de ochtend want volgens Marcel zijn de aardbeien dan het beste om te plukken omdat ze dan op z’n stevigst zijn. Hij kweekt de Elsanta, een heerlijk stevige, sappige aardbei. We konden niet stoppen met eten... Zo ontzettend lekker. Dat gold overigens ook voor al het andere fruit in hun boerderijwinkel.
Daarna door naar WestKapelle waar Wim aan het strand een heerlijke lunch maakte voor de gasten. Wim begon eerst met de broodjes. Wist je dat je met onze aardappelpuree heerlijke broodjes kunt bakken?
Wat een passie! Frank weet alles van kruiden! Samen met Monique runt hij Puur-Aroma. Je hebt nog nooit zoveel soorten kruiden bij elkaar gezien, allemaal op biologische wijze geteeld en voorzien van een EKO-keurmerk. We hebben kruiden geproefd met de smaak van oester, chocolademunt, eetbare bloemen in tal van smaken en nog veel meer. Je snapt dat Wim bijna niet kon kiezen met welke kruiden hij aan de slag ging maar om ervoor te zorgen dat ook jij dit recept kunt maken
heeft hij uiteindelijk kruiden gekozen die goed verkrijgbaar zijn. Ben je een keer in Zuid-Limburg? Het is echt een bezoek waard. Kijk wel even op hun website voor de openingstijden.
Als je door Nederland toert op zoek naar mooie streekproducten dan mogen Zeeuwse mosselen natuurlijk niet ontbreken. Wim mocht met Nico en Laus mee om mosselen te steken in Yerseke. Dat werd een geweldige ervaring. Het was prachtig weer, weinig wind en deze mannen zaten vol mooie verhalen, we hadden het niet beter kunnen treffen. Laus legde Wim uit waarom de lekkerste mosselen toch echt uit Zeeland
komen. We werden afgezet bij de zandplaat, die bij eb droogvalt. Niet normaal gaaf en ook best spannend want zodra het vloed is moet je weer weg zijn. Wim had maar kort de tijd om een heerlijke maaltijd te maken voor zijn gasten.
Voor de groene asperges trokken we naar België waar Wim op bezoek ging bij Stéphane voor de Haspengouwse groene asperges van Regalys. Stel je eens voor 65 km aan groene asperges, die allemaal met de hand worden geplukt! Stéphane laat Wim de familieboerderij en de aspergevelden zien.
Op zoek naar walnotenolie reed Wim met de foodtruck richting de kop van Overijsel
om een bezoek te brengen aan Notengaard Bisschop van Paulien en Roderik. Daar
stond de hele familie hem al op te wachten. Wat een prachtige plek!
Voor de echte waddenpaling trokken we naar Den Oever in de kop van Noord-Holland. Waddenpaling heeft een lekkere rijke zilte smaak en dat maakt ‘m net even anders. Wim ging op bezoek bij Harm en Lonneke van Palingrokerij Kay. Wat een fantastisch stel en wat een heerlijke paling.
Al vroeg in de ochtend mocht Wim mee de zee op, de hele familie Kay was mee; vader, broer, Harm en Lonneke natuurlijk. Met veel geduld legden ze alles uit over de palingvangst en Wim mocht helpen de fuiken te legen. In de middag kwamen ze met hun foodtruck en mobiele rokerij naar de haven om de paling te roken. Zo naast onze eigen foodtruck. Kan het verser? Wim maakte er een geweldig lekker gerecht mee voor de vrienden van Harm en Lonneke. Geroosterde röstirondjes met sla, gerookte paling en appeldressing. Krijg je al trek?
Hun foodtruck is niet alleen te vinden in Den Oever. Ze staan ook regelmatig op de Pure Markt in Amsterdam en je kunt de foodtruck ook boeken. Kijk op palingrokerijkay.nl voor alle info.