U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Broccolischotel met karbonades, cranberrycompôte en pom’ duchesse

Voor de cranberry’s nam Wim met zijn foodtruck de veerboot naar Terschelling want alleen daar groeien in Nederland cranberry’s. Een unieke plek dus! Toen de avond viel, maakte Wim bij de Bessenschuur een heerlijk gerecht met de cranberry’s van Hans van Terschellinger Cranberries: Broccolischotel met karbonades, cranberrycompôte en pom’ duchesse.

Naar recept Alle afleveringen

Rösti mini met kip en zeekraal

Wim is dol op zeegroenten en reed daarvoor naar Jan Poleij in Kruiningen om zeekraal te gaan plukken. Jan is een geweldige man, altijd enorm hard gewerkt en een echte pionier in zijn vak. Jan nam Wim mee naar de kwekerij om zelf zeekraal voor de maaltijd te oogsten. In de haven van Yerseke maakte Wim een heerlijke eenpansmaaltijd met rösti mini, kip en zeekraal voor Jan, zijn vrouw en hun gasten!

Naar recept

Aviko Buurttafel On Tour

Dit keer zijn we dicht bij huis gebleven! Samen met onze chef Wim Ballieu hebben we een prachtige tour door Nederland en
België gemaakt. Tijdens onze tour, met de inmiddels bekende
blauwe foodtruck, ontmoette Wim lokale producenten van typische
streekproducten. Wim kookte iedere dag een heerlijk gerecht met
het streekproduct voor zijn gasten. Je zag iedereen enorm genieten
van Wim's kookkunsten. En dat kun jij straks ook! We zijn alle
recepten aan het uitschrijven en daar maken we weer een
receptenboek van. Houd vooral de socials in de gaten!

De mooiste lokale producten

Wat dacht je van heerlijke mosselen uit Yerseke, cranberries van
Terschelling, hop uit Poperinge of stroop uit het Zuiden van Limburg.

 
 

Onze chef Wim Ballieu

Wim Ballieu komt uit België en opende 11 jaar geleden
zijn eerste Balls & Glory, waar hij de lekkerste gevulde
gehaktballen met stoemp maakt. Wim is te zien in menig
kookprogramma, waaronder de Streken van Wim. Hierin reist
hij met een jeep door Nederland om Vlaamse gerechten te
maken met een Nederlands product in de hoofdrol.
Voor het vijfde jaar gaan we op tour met Wim. We houden
van z’n spontaniteit, Belgische tongval en bovenal z’n passie
voor koken. Ook deze tour maakt Wim lokale gerechten met
een ‘touch’ of Aviko.

 

Janneke Philippi

Janneke Philippi is samen met Wim het brein achter de recepten
voor deze tour. Janneke is bekend van onder andere het Delicious
magazine., haar geweldige kookboeken en de recepten die ze voor
ons maakt. Ze is onuitputtelijk als het om receptideeën gaat en
neemt daar altijd de nieuwste eettrends in mee. Ook voor deze tour
en het receptenboek dat we gaan maken is zij weer onmisbaar.
 

 

Volg ons tijdens de tour

Op deze site, op onze Instagram en Facebook pagina kun je de tour
volgen. Natuurlijk komen de recepten straks ook online te staan.
Vanaf maandag 19 juni zijn de uitzendingen 10 weken lang op
maandag te zien op NPO1 voor het journaal van 20:00 uur.
 
 
 
 
Voor de cranberry’s nam Wim met zijn foodtruck de veerboot naar Terschelling want alleen daar groeien in Nederland cranberry’s. Een unieke plek dus! Wim bracht een bezoek aan Hans van Terschellinger Cranberries. Beter had hij het niet kunnen treffen, Hans liet Wim werkelijk de meest fantastische plekken op het eiland zien en had alle tijd om er alles over te vertellen. De cranberries groeien in bijna elke natte duinvallei zo in het wild. Het plukken van de cranberries is echter beschermd en een hele speciale klus, want ze worden allemaal handgeplukt.

Toen de avond viel, maakte Wim bij de Bessenschuur een heerlijk gerecht met de cranberry’s van Hans: Broccolischotel met karbonades, cranberrycompôte en pom’ duchesse. Wil je dit gerecht nu al maken? Het recept vind je alvast hier en staat straks ook in het nieuwe receptenboek. Ben je op Terschelling? Een bezoek aan de Bessenschuur is zeker de moeite waard.
Voor de hop trokken we naar geboortestreek van Wim in België; West-Vlaanderen. Om een bezoek te brengen aan Bernadette en Wout van ’t Hoppecruyt in Poperinge. Bij deze prachtige authentieke Vlaamse hoeve wordt de beste hop geteeld. Nooit hadden wij geweten dat er zoveel verschillende soorten hop zouden zijn. En wat groeit deze plant hard en hoog, tot wel zeven meter. De hop wordt hier geplukt, gedroogd, verwerkt en verpakt binnen 24 uur, zo heb je maximaal behoud van de aroma’s en smaak. Midden tussen de hop maakte Wim weer zo’n ongelooflijk lekker recept. Een witlofschotel met bierbechamel en aardappelkroketjes, gewikkeld in spek. Alleen de geur al! Krijg je er ook zo’n zin in? Ook dit recept staat straks in het nieuwe receptenboek. Het recept vind je alvast hier, zodat jij ‘m meteen kan maken.
Wim is dol op zeegroenten en reed daarvoor naar Jan Poleij in Kruiningen om zeekraal te gaan plukken. Jan is een geweldige man, altijd enorm hard gewerkt en een echte pionier in zijn vak. Vroeger werd zeekraal uitsluitend wild geplukt. Jan bracht daar twintig jaar geleden verandering in. Hij besloot na vijftien jaar wildplukken zelf zeegroente te gaan kweken. Iedereen verklaarde ‘m voor gek, maar het is ‘m gelukt! Naast zeekraal wordt er ook lamsoor gekweekt en helemaal nieuw: zeebanaan. Jan nam Wim mee naar de kwekerij om zelf zeekraal voor de maaltijd te oogsten. Wat een werk en wat is die Jan snel! In de haven van Yerseke maakte Wim een heerlijke eenpansmaaltijd met rösti mini, kip en zeekraal voor Jan, zijn vrouw en hun gasten! Dit recept is ontzettend lekker en je hebt het zó gemaakt. Het recept vind je alvast hier en staat straks ook in het nieuwe receptenboek.
Janneke, die alle recepten voor ons schrijft, had ons getipt! Als je van mooie producten houdt, moet je echt naar de Eyserhalte toe. Dat hoefde Janneke natuurlijk maar één keer te zeggen, dus reed Wim met de foodtruck richting Eys in Zuid-Limburg voor een ontmoeting met André en zijn team. Een prachtige winkel met heerlijke producten, veelal zelfgemaakt en wat een ongekende gastvrijheid.
Wim kwam speciaal voor de vlierbloesemsiroop van de moeder van André, mevrouw Leclerq. Ze was zo ontzettend lief om Wim te laten zien hoe je vlierbloesemsiroop maakt, nadat hij eerst samen met André het veld was ingegaan om de bloesem te plukken. Op deze prachtige plek, met adembenemend uitzicht, heeft Wim voor de gasten van André een heerlijke appel-tijmrollade met vlierbloesemsiroop en pureerozetjes gemaakt, superlekker! Wat een onvergetelijke avond. Kan je niet wachten tot het nieuwe receptenboek uitkomt? Hier vind je het recept alvast. En wil je de vlierbloesemsiroop van mevrouw Leclerq proeven? Ze hebben ook een webshop https://www.eyserhalte.nl
Voor de kaas toerde Wim naar België om langs te gaan bij de Melkerhei in Linter. Martine en Pieter, moeder en zoon, beide zeer bevlogen en met een enorme passie voor hun koeien, boter en de kazen! Martine heeft het van haar moeder geleerd, die al de koeien lijnzaad gaf om een betere smaak aan de melk te geven. Elke kaas die Martine maakt is naar een familielid vernoemd en heeft zo zijn eigen verhaal. Zo heeft ze om Opa te eren een kaas ontwikkeld met een prachtige zwarte korst en er bier in verwerkt. Opa werkte namelijk in de mijnen, kwam altijd thuis met zwarte handen en dronk erg graag een biertje. En zo zijn er nog veel meer verhalen.

Wim nam voldoende kaas mee naar de boomgaarde om daar midden tussen de koeien te gaan koken voor de gasten van Martine en Pieter. Een traybake met zoete aardappelfriet, vergeten groenten en natuurlijk de kaas van de Melkerhei. Krijg je al zin om deze heerlijke traybake zelf te maken? Het recept komt straks in het nieuwe receptenboek en staat ook hier op aviko.nl
Mart van de Wall wist het al heel vroeg: hij wilde stroop maken! En na allerlei omzwervingen is ‘m dat ook gelukt. Mart is een meester in het maken van de stroop. Puur natuur! Zijn zoon Magiel heeft de fijne kneepjes van het ambacht geleerd en zal het bedrijf stap voor stap overnemen. Maar niemand maakt zo nauwkeurig stroop als Mart. Het is een gevoel! Midden in de boomgaarde zette Wim zijn foodtruck neer om voor de twee jongens en hun familie te koken. Het werd een heerlijke stoofschotel met stroop, bier, appel en kruidenpuree.
Aardbeien mochten natuurlijk niet ontbreken op deze tour door Nederland. Wim ging in Serooskerke langs bij Marcel van van de Bosse fruit om aardbeien te plukken. Gelukkig waren we er in de ochtend want volgens Marcel zijn de aardbeien dan het beste om te plukken omdat ze dan op z’n stevigst zijn. Hij kweekt de Elsanta, een heerlijk stevige, sappige aardbei. We konden niet stoppen met eten... Zo ontzettend lekker. Dat gold overigens ook voor al het andere fruit in hun boerderijwinkel. Daarna door naar WestKapelle waar Wim aan het strand een heerlijke lunch maakte voor de gasten. Wim begon eerst met de broodjes. Wist je dat je met onze aardappelpuree heerlijke broodjes kunt bakken?
Volgens Wim kan het niet mislukken. Hij maakte zijn favoriete aardappelbroodjes aan het strand om ze daarna nog even te wentelen in een heerlijk zoet beslag van melk, suiker en ei. Nog even aanbakken en je weet niet wat je proeft. Aardbeien en ijs erbij en je hebt een geweldig lekker dessert. Ook dit recept staat straks in het receptenboek en kun je nu al vinden, hier op aviko.nl
Wat een passie! Frank weet alles van kruiden! Samen met Monique runt hij Puur-Aroma. Je hebt nog nooit zoveel soorten kruiden bij elkaar gezien, allemaal op biologische wijze geteeld en voorzien van een EKO-keurmerk. We hebben kruiden geproefd met de smaak van oester, chocolademunt, eetbare bloemen in tal van smaken en nog veel meer. Je snapt dat Wim bijna niet kon kiezen met welke kruiden hij aan de slag ging maar om ervoor te zorgen dat ook jij dit recept kunt maken heeft hij uiteindelijk kruiden gekozen die goed verkrijgbaar zijn. Ben je een keer in Zuid-Limburg? Het is echt een bezoek waard. Kijk wel even op hun website voor de openingstijden.
https://www.puur-aroma.com
Wim maakte midden tussen alle kruiden op de kwekerij een traybake met zoete aardappel, courgette, burrata en een heerlijke wildekruidenpesto. Het recept komt straks in ons nieuwe receptenboek en staat ook hier op aviko.nl
Als je door Nederland toert op zoek naar mooie streekproducten dan mogen Zeeuwse mosselen natuurlijk niet ontbreken. Wim mocht met Nico en Laus mee om mosselen te steken in Yerseke. Dat werd een geweldige ervaring. Het was prachtig weer, weinig wind en deze mannen zaten vol mooie verhalen, we hadden het niet beter kunnen treffen. Laus legde Wim uit waarom de lekkerste mosselen toch echt uit Zeeland komen. We werden afgezet bij de zandplaat, die bij eb droogvalt. Niet normaal gaaf en ook best spannend want zodra het vloed is moet je weer weg zijn. Wim had maar kort de tijd om een heerlijke maaltijd te maken voor zijn gasten.

Het werd een heerlijke borrelplank met mosselen, Grip ‘n Dip (onze nieuwste friet om mee te dippen) en een paar lekkere dips. Wat een geweldige ervaring. Krijg je al zin in mosselen? Het recept komt straks in ons nieuwe receptenboek en staat ook hier op aviko.nl
Voor de groene asperges trokken we naar België waar Wim op bezoek ging bij Stéphane voor de Haspengouwse groene asperges van Regalys. Stel je eens voor 65 km aan groene asperges, die allemaal met de hand worden geplukt! Stéphane laat Wim de familieboerderij en de aspergevelden zien.

Op de binnenplaats van deze prachtige achttiende-eeuwse hoeve kookte Wim voor de hele familie. Natuurlijk asperges, geroosterd met boerenkaasgratins, gepocheerde eidooier en basilicumhollandaise. Zo ontzettend lekker! Als je van asperges houdt dan is dit een echte aanrader. Het recept komt straks in ons nieuwe receptenboek en staat ook hier op aviko.nl
Op zoek naar walnotenolie reed Wim met de foodtruck richting de kop van Overijsel om een bezoek te brengen aan Notengaard Bisschop van Paulien en Roderik. Daar stond de hele familie hem al op te wachten. Wat een prachtige plek!

Wim kreeg te zien hoe de notenolie geperst wordt en bracht een bezoekje aan de notengaard om daar vervolgens midden tussen alle notenbomen en met de schapen op de achtergrond een heerlijk gerecht te maken. Een maaltijdsalade met zoete aardappel en zelfgemaakte walnootnougatine. Het recept komt in ons nieuwe receptenboek.
Voor de echte waddenpaling trokken we naar Den Oever in de kop van Noord-Holland. Waddenpaling heeft een lekkere rijke zilte smaak en dat maakt ‘m net even anders. Wim ging op bezoek bij Harm en Lonneke van Palingrokerij Kay. Wat een fantastisch stel en wat een heerlijke paling. Al vroeg in de ochtend mocht Wim mee de zee op, de hele familie Kay was mee; vader, broer, Harm en Lonneke natuurlijk. Met veel geduld legden ze alles uit over de palingvangst en Wim mocht helpen de fuiken te legen. In de middag kwamen ze met hun foodtruck en mobiele rokerij naar de haven om de paling te roken. Zo naast onze eigen foodtruck. Kan het verser? Wim maakte er een geweldig lekker gerecht mee voor de vrienden van Harm en Lonneke. Geroosterde röstirondjes met sla, gerookte paling en appeldressing. Krijg je al trek? Hun foodtruck is niet alleen te vinden in Den Oever. Ze staan ook regelmatig op de Pure Markt in Amsterdam en je kunt de foodtruck ook boeken. Kijk op palingrokerijkay.nl voor alle info.