U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Jaime Arbona van Finca Ca’s Sant, citroenen

Varkensgebraad met citroen en abrikoos

Vandaag bezoekt wim Jaime Arbona van Finca Ca’s Sant voor de citroenen van Sóller. Deze zijn enorm sappig. Wim maakt er varkensgebraad met rösti en abrikoos mee. Echt de moeite waard!

Naar recept

Tomeu Arbona van Fornet de la Soca, Ensaïmadas

Zoete kipstoof met specerijen en ensaïmada

Als je ooit op Mallorca bent geweest dan ken je vast de ensaïmada, een typisch Mallorcaanse lekkernij. Wim draait in deze uitzending mee met Tomeu Arbona om in zijn sprookjesachtige bakkerij: Fornet de la Soca, ensaïmadas te leren maken.
Ze maken er ’s avonds samen een feestmaal van en maken ‘aguiat dolç’ met ‘ensaïmada de patata’. Het is wel even een werk maar zeer de moeite waard!

Naar recept

Aviko Buurttafel On Tour Italië

Samen met onze chef Wim Ballieu hebben we een tour gemaakt door het culinaire hart van de Méditerranée, Mallorca. Misschien ken je het eiland nog niet op deze manier maar het heeft op culinair gebied ontzettend veel te bieden.

Tijdens onze tour, met de inmiddels bekende blauwe foodtruck, ontmoet Wim lokale chefs en bezoekt hij producenten van typisch Mallorcaanse producten. Wim kookt daarna een heerlijk gerecht met de ingrediënten van het eiland en elke aflevering eindigt aan tafel, met gasten die genieten van Wim z’n kookkunsten. Met alle gerechten die we maken tijdens de tour wordt straks ook een receptenboek gemaakt.

De mooiste lokale producten

Wat dacht je van heerlijke gamba’s uit Soller, honing uit Alaro, wijn uit Binissalem, Ensaimadas van Fornet de la Soca uit Palma, olijfolie uit Algaida en nog veel meer.
 
 

Onze chef Wim Ballieu

Wim Ballieu komt uit België en opende ruim 9 jaar geleden zijn eerste Balls
& Glory, waar hij de lekkerste gevulde gehaktballen met stoemp maakt. Wim
is te zien in menig kookprogramma, waaronder de Streken van Wim. Hierin
reist hij met een jeep door Nederland om Vlaamse gerechten te maken met
een Nederlands product in de hoofdrol.

Voor het derde jaar op rij gaan we op tour met Wim. We houden van z’n
spontaniteit, Belgische tongval en bovenal z’n passie voor koken. Op Mallorca
maakt Wim lokale gerechten met een ‘touch’ of Aviko.

 

Onze lokale chefs!

Er zijn een aantal Mallorcaanse chefs
die met Wim gaan koken.

Tomeu Arbona
van Fornet de la Soca

Tomeu Arbona en zijn vrouw Maria José hebben bakkerij Fornet de la Soca, een
sprookjesachtige bakkerij. Kom je ooit in Palma dan moet je hier echt heen.
Tomeu wordt ook wel de ‘gastronomic archaeologist’ van Mallorca genoemd.
Hij bereidt zijn gerechten zoveel mogelijk op traditionele Mallorcaanse wijze met
ingrediënten die het eiland rijk is.
Zijn ensaimadas en empanadas zijn niet te versmaden! Hij leert Wim de fijne
kneepjes van de Mallorcaanse keuken.

Pau Navarro van Clandesti

Clandesti is een ‘hidden secret’ in Palma. Pau Navarro is een zeer getalenteerde
jonge chef met een fantastisch restaurant in Palma. Je start allemaal tegelijk aan
het diner aan een grote lange bar om vervolgens verrast te worden met lokale
gerechten. Zij geloven er net zo in als wij; samen eten verbindt!

 
 
 
 
 

Volg ons tijdens de tour

Op deze site, op onze Instagram en Facebook pagina kun je de tour volgen.
Natuurlijk komen de recepten straks ook online te staan. Vanaf maandag 7 september
zijn de uitzendingen 8 weken lang op maandag te zien op NPO1 voor het journaal
van 20:00 uur.
Overal in en rond Sóller zie je bomen vol citroenen en sinaasappels. Door het microklimaat zijn ze er extra zoet en sappig. Wim ging op bezoek bij Jaime Arbona van Finca Ca’s Sant. Het hele team viel stil toen we bij de finca aankwamen, het is er zo ontzettend mooi! Jaime is de 37ste generatie, zijn familie woont al 800 jaar op deze plek. Ze hebben 700 sinaasappelbomen en 4 citroenbomen. In september zijn er geen sinaasappels dus plukte Wim er citroenen. Die zijn hier super sappig.

Op de terugweg naar de vuurtoren van Port de Sóller droomden we allemaal van een verblijf in deze finca. Met de citroenen maakte Wim varkensgebraad met rösti en abrikoos. Echt de moeite waard!

Wat was dit weer een mooie dag! Gamba’s eten, citroenen plukken, de vuurtoren…Sóller heeft zoveel te bieden.
Het is of je zo een sprookje binnenloopt bij Fornet de La Soca in Palma, je blijft om je heen kijken. Uit deze piepkleine bakkerij komen de mooiste creaties. Tomeu Arbona heeft er z’n levenswerk van gemaakt om oude, authentiek Mallorcaanse recepten in ere te herstellen. Met oneindige liefde voor het eiland runnen hij en z’n vrouw Maria José deze prachtige bakkerij waar Wim ’s ochtends in alle vroegte mee mocht kijken hoe de ensaïmadas en nog veel meer heerlijkheden werden gemaakt. We mochten niet vertrekken voor we een heerlijk ontbijt hadden genoten. ’s Avonds waren we te gast bij Finca Bellveure van de familie Marques y Pons. Een prachtige locatie met een adembenemend uitzicht over het dorp Binissalem. Deze lieve mensen stelden hun finca voor ons beschikbaar. Ze maken daar ook geweldige Mallorcaanse serveerplanken, daar hebben we er natuurlijk ook gelijk een paar van meegenomen.

Tomeu heeft er samen met Wim een feestelijke maaltijd gemaakt voor zijn vrienden en de familie. Vroeger werd deze ‘aguiat dolç’ met ‘ensaïmada de patata’ gegeten op feestdagen. Wij mochten ook proeven en daar hebben we van genoten! Echt de moeite waard om te maken, al is het even een werk.

Het werd weer een mooie avond met prachtige verhalen en twee hele bijzondere families. Wat een gastvrijheid en wat een liefde voor dit mooie eiland.
Matthieu Pichenot ontvangt Wim op de wijngaarde en vertelt Wim er alles over. Ze zitten net midden in de oogst en dat was heel mooi om te zien. Het plukken en selecteren gebeurt met de hand zodat er direct een selectie gemaakt kan worden en alleen de beste druiven worden gebruikt. Rond 1960 waren de druiven hier bijna verdwenen door een ziekte. Uiteindelijk zijn de typisch Mallorcaanse druivensoorten: Manto Negro en Prensal blanc weer helemaal terug.

Als we na de wijntour, de foodtruck midden in het dorp hebben neergezet en de lange tafel hebben gedekt stromen langzaam onze gasten toe. Sara, Matthieu en zijn vrouw eten ook met ons mee. We hebben ook nog gasten uit Nederland die op vakantie zijn. Speciale gast Bjorn van der Toorn, met meerdere restaurants op het eiland, hielp Wim met de bereiding van de albóndigas. Wim maakte namelijk albóndigas al vino tinto, worteltjes met sinaasappel en röstirondjes. Lekker!

Wat was dit een leuke avond en wat een heerlijke wijn! We wilden eigenlijk niet naar huis.
Biel Coll en Pau Queralt zijn al van kleins af aan vrienden en dol op de natuur en komen uit het dorp Alaró. Ze zijn met vallen en opstaan gegroeid en door het hele dorp geholpen. Iedere keer als er ergens een bijennest ontdekt werd, werd niet de brandweer maar werden zij gebeld. Inmiddels hebben ze zo’n 500 kasten.
Onze hele crew, inclusief Wim, had nog nooit iets met bijen gedaan dus het was een heel avontuur. Allemaal een pak aan, helemaal dicht geplakt. Je zag de mannen toch wat zenuwachtig worden.
De kasten worden regelmatig verplaatst, zodat de bijen altijd voldoende bloemen hebben. Bijen blijven namelijk tot 3 km rondom de kast zwermen en hebben zo’n 4,5 miljoen bloemen nodig voor 1 potje honing van 500 gram.
Als je vijgen zegt, dan zeg je Montserrat Pons. Deze man weet alles van vijgen! Schreef boeken, spreekt op congressen en heeft meer dan 1.300 soorten bij zijn Finca staan.

Van origine is hij apotheker en weet zelfs koffie van vijgen te maken. We werden warm onthaald door Montserrat en zijn 21 jaar oude hond. In een golfkarretje reed hij met Wim langs z’n vijgen populatie en kwamen de verhalen los. Hij heeft zelfs vijgensoorten uit Tsjernobyl, van voor de ramp, waarvan hij hoopt ze ooit terug te geven.

De olijfgaarde van Joan Mirrales is nog maar 15 jaar oud maar geeft fantastische olijfolie. We werden hartelijk ontvangen door Joan en Patricia met een fantastisch ontbijt. Wat een lieve mensen! Het was ons eerste bezoek en dat ging gelijk gepaard met pech aan de foodtruck. Gelukkig waren we vlakbij Finca Treurer en heeft Joan ervoor gezorgd dat de foodtruck direct gemaakt werd.

Joan gaf Wim een rondleiding en vertelde met veel passie over zijn Arbequina olijven. Het begon ook nog flink te regenen dus de eerste dag was flink aanpassen. Uiteindelijk hadden we fantastische mensen uit het dorp te gast, van de plaatselijke bakker, de bloemist tot en met de wijnmaker.