U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Montserrat Pons, Vijgen

Kip met vijgen, sherry en gratins met hazelnootcrunch

Als iemand iets van vijgen weet dat is het Montserrat Pons. Hij heeft meer dan 1.300 verschillende soorten staan. Hij laat Wim zien en vooral proeven wat er allemaal aan variëteiten zijn. In Son Mut Nou op de Finca van Montserrat midden tussen de vijgen maakt Wim een heerlijk gerecht voor de vrienden van Montserrat.
En wat een complimenten weer voor de gratins met hazelnootcrunch. Echt de moeite waard om te maken.

Naar recept

Jean Miralles, Olijfolie

Spaanse eieren met tomaat, chorizo en zoete aardappelblokjes

Wat een fantastisch bezoek was dit! Joan Mirrales van Treurer olijfolie is een markante man die met passie over zijn olijfolie praat. De olijfolie wordt gemaakt van de Arbequina olijf en dat proef je! Er is bijna 70 kg olijven nodig voor 1 liter olijfolie. In deze prachtige olijfgaarde in Algaida heeft Wim voor de gasten van Joan en Patrica Spaanse eieren met tomaat, chorizo en zoete aardappelblokjes gemaakt.

Naar recept

Aviko Buurttafel On Tour Italië

Samen met onze chef Wim Ballieu hebben we een tour gemaakt door het culinaire hart van de Méditerranée, Mallorca. Misschien ken je het eiland nog niet op deze manier maar het heeft op culinair gebied ontzettend veel te bieden.

Tijdens onze tour, met de inmiddels bekende blauwe foodtruck, ontmoet Wim lokale chefs en bezoekt hij producenten van typisch Mallorcaanse producten. Wim kookt daarna een heerlijk gerecht met de ingrediënten van het eiland en elke aflevering eindigt aan tafel, met gasten die genieten van Wim z’n kookkunsten. Met alle gerechten die we maken tijdens de tour wordt straks ook een receptenboek gemaakt.

De mooiste lokale producten

Wat dacht je van heerlijke gamba’s uit Soller, honing uit Alaro, wijn uit Binissalem, Ensaimadas van Fornet de la Soca uit Palma, olijfolie uit Algaida en nog veel meer.
 
 

Onze chef Wim Ballieu

Wim Ballieu komt uit België en opende ruim 9 jaar geleden zijn eerste Balls
& Glory, waar hij de lekkerste gevulde gehaktballen met stoemp maakt. Wim
is te zien in menig kookprogramma, waaronder de Streken van Wim. Hierin
reist hij met een jeep door Nederland om Vlaamse gerechten te maken met
een Nederlands product in de hoofdrol.

Voor het derde jaar op rij gaan we op tour met Wim. We houden van z’n
spontaniteit, Belgische tongval en bovenal z’n passie voor koken. Op Mallorca
maakt Wim lokale gerechten met een ‘touch’ of Aviko.

 

Onze lokale chefs!

Er zijn een aantal Mallorcaanse chefs
die met Wim gaan koken.

Tomeu Arbona
van Fornet de la Soca

Tomeu Arbona en zijn vrouw Maria José hebben bakkerij Fornet de la Soca, een
sprookjesachtige bakkerij. Kom je ooit in Palma dan moet je hier echt heen.
Tomeu wordt ook wel de ‘gastronomic archaeologist’ van Mallorca genoemd.
Hij bereidt zijn gerechten zoveel mogelijk op traditionele Mallorcaanse wijze met
ingrediënten die het eiland rijk is.
Zijn ensaimadas en empanadas zijn niet te versmaden! Hij leert Wim de fijne
kneepjes van de Mallorcaanse keuken.

Pau Navarro van Clandesti

Clandesti is een ‘hidden secret’ in Palma. Pau Navarro is een zeer getalenteerde
jonge chef met een fantastisch restaurant in Palma. Je start allemaal tegelijk aan
het diner aan een grote lange bar om vervolgens verrast te worden met lokale
gerechten. Zij geloven er net zo in als wij; samen eten verbindt!

 
 
 
 
 

Volg ons tijdens de tour

Op deze site, op onze Instagram en Facebook pagina kun je de tour volgen.
Natuurlijk komen de recepten straks ook online te staan. Vanaf maandag 7 september
zijn de uitzendingen 8 weken lang op maandag te zien op NPO1 voor het journaal
van 20:00 uur.
Als je vijgen zegt, dan zeg je Montserrat Pons. Deze man weet alles van vijgen! Schreef boeken, spreekt op congressen en heeft meer dan 1.300 soorten bij zijn Finca staan.

Van origine is hij apotheker en weet zelfs koffie van vijgen te maken. We werden warm onthaald door Montserrat en zijn 21 jaar oude hond. In een golfkarretje reed hij met Wim langs z’n vijgen populatie en kwamen de verhalen los. Hij heeft zelfs vijgensoorten uit Tsjernobyl, van voor de ramp, waarvan hij hoopt ze ooit terug te geven.

De olijfgaarde van Joan Mirrales is nog maar 15 jaar oud maar geeft fantastische olijfolie. We werden hartelijk ontvangen door Joan en Patricia met een fantastisch ontbijt. Wat een lieve mensen! Het was ons eerste bezoek en dat ging gelijk gepaard met pech aan de foodtruck. Gelukkig waren we vlakbij Finca Treurer en heeft Joan ervoor gezorgd dat de foodtruck direct gemaakt werd.

Joan gaf Wim een rondleiding en vertelde met veel passie over zijn Arbequina olijven. Het begon ook nog flink te regenen dus de eerste dag was flink aanpassen. Uiteindelijk hadden we fantastische mensen uit het dorp te gast, van de plaatselijke bakker, de bloemist tot en met de wijnmaker.