Damià Nicolau, Tap de Corti
Geroosterde paprika’s met ham aardappelblokjes en romescosaus
Wim gaat in deze uitzending met met Damià, hij maakt niet alleen sobrasada maar verbouwt ook z’n eigen Tap de Corti, een belangrijk ingrediënt voor het maken van sobrasada. Deze peper zorgt voor de kleur, smaak en geur van veel typisch Mallorcaanse gerechten. Wim maakt er geroosterde paprika’s met Ibérico ham, aardappelkrokantjes en romescosaus mee. Het ziet er zo lekker uit!Naar recept Alle afleveringen
Jamie Oliver noemt ze de beste gamba’s ter wereld. De gamba’s van Sóller zijn dan ook een bijzonderheid. Ze blijven maar 12 uur rood, dus je moet ze echt heel vers bereiden. Om ze direct van de boot te mogen halen krijgen we hulp van Ogi van restaurant Villa Luisa in Port de Sóller. Hij mag als een van de weinigen de gamba’s direct bij de vissersboot afhalen. Het dreigde bijna te mislukken want we stonden eerst bij de verkeerde kade, maar we vinden Ogi net op tijd.
Tap de Cortí is een pepersoort die alleen op Mallorca voorkomt. Het is een uniek zoetpittig pepertje dat verantwoordelijk is voor de kleur, smaak en geur van veel typisch Mallorcaanse gerechten. Damià maakt niet alleen sobrasada maar verbouwt ook z’n eigen Tap de Corti. Hij laat Wim zien hoe ze verbouwd, gedroogd en uiteindelijk tot poeder vermalen worden.
Een Mallorquin grijpt ongeveer elke gelegenheid aan om sobrasada te gebruiken in de keuken. Het wordt vaak op brood gesmeerd maar gaat ook op een pizza, in een pasta, in een ensaïmada of in een vleesgerecht. Sobrasada is er in allerlei soorten, van pittig
tot zoet. Wim ging voor de beste sobrasada op bezoek bij Damià Nicolau van Can Not in Porreres. Hij vertelde dat er drie dingen van belang zijn voor een goede sobrasada; het voedsel dat het varken krijgt, de Tap de Cortí (een speciaal pepertje) en de combinatie
van warme dagen en koude nachten. Damià maakt zijn sobrasada met 100% natuurlijke
ingrediënten en toch is de sobrasada na opening nog een jaar houdbaar. Dat komt door
de conserverende werking van de Tap de Cortí.
Overal in en rond Sóller zie je bomen vol citroenen en sinaasappels. Door het
microklimaat zijn ze er extra zoet en sappig. Wim ging op bezoek bij Jaime Arbona van
Finca Ca’s Sant. Het hele team viel stil toen we bij de finca aankwamen, het is er zo
ontzettend mooi! Jaime is de 37ste generatie, zijn familie woont al 800 jaar op deze
plek. Ze hebben 700 sinaasappelbomen en 4 citroenbomen. In september zijn er geen
sinaasappels dus plukte Wim er citroenen. Die zijn hier super sappig.
Het is of je zo een sprookje binnenloopt bij Fornet de La Soca in Palma, je blijft om je heen kijken. Uit deze piepkleine bakkerij komen de mooiste creaties. Tomeu Arbona heeft er z’n levenswerk van gemaakt om oude, authentiek Mallorcaanse recepten in ere te herstellen. Met oneindige liefde voor het eiland runnen hij en z’n vrouw Maria José deze prachtige bakkerij waar Wim ’s ochtends in alle vroegte mee mocht kijken hoe de ensaïmadas en nog veel meer heerlijkheden werden gemaakt. We mochten niet vertrekken voor we een heerlijk ontbijt hadden genoten. ’s Avonds waren we te gast bij Finca Bellveure van de familie Marques y Pons. Een prachtige locatie met een adembenemend uitzicht over het dorp Binissalem. Deze lieve mensen stelden hun finca voor ons beschikbaar. Ze maken daar ook geweldige Mallorcaanse serveerplanken, daar hebben we er natuurlijk ook gelijk een paar van meegenomen.
Tomàtiga de Ramallet is een heel speciale tomaatsoort die in Mallorca traditioneel in strengen op een donkere plaats worden opgehangen. Zo kun je er de hele winter van genieten. Het ras heeft een bijzondere smaak en aroma. Heel bekend op Mallorca is de ‘pamboli’, kort voor ‘pa amb oli’: een snee brood met fijngewreven tomaat en olijfolie.
De amandelen op Mallorca hebben het zwaar. Er heerst een ziekte waardoor veel oude bomen ter ziele zijn gegaan. Gelukkig worden er ook weer veel aangeplant want de vraag naar amandelen wordt steeds groter. En als je in februari op het eiland bent, dan kun je genieten van de mooie witte bloesem van deze bomen.
Matthieu Pichenot ontvangt Wim op de wijngaarde en vertelt Wim er alles over. Ze zitten net midden in de oogst en dat was heel mooi om te zien. Het plukken en selecteren gebeurt met de hand zodat er direct een selectie gemaakt kan worden en alleen de beste druiven worden gebruikt. Rond 1960 waren de druiven hier bijna verdwenen door een ziekte. Uiteindelijk zijn de typisch Mallorcaanse druivensoorten: Manto Negro en Prensal blanc weer helemaal terug.
Biel Coll en Pau Queralt zijn al van kleins af aan vrienden en dol op de natuur en komen uit het dorp Alaró. Ze zijn met vallen en opstaan gegroeid en door het hele dorp geholpen. Iedere keer als er ergens een bijennest ontdekt werd, werd niet de brandweer maar werden zij gebeld. Inmiddels hebben ze zo’n 500 kasten.
Als je vijgen zegt, dan zeg je Montserrat Pons. Deze man weet alles van vijgen! Schreef boeken, spreekt op congressen en heeft meer dan 1.300 soorten bij zijn Finca staan.
De olijfgaarde van Joan Mirrales is nog maar 15 jaar oud maar geeft fantastische olijfolie. We werden hartelijk ontvangen door Joan en Patricia met een fantastisch ontbijt. Wat een lieve mensen! Het was ons eerste bezoek en dat ging gelijk gepaard met pech aan de foodtruck. Gelukkig waren we vlakbij Finca Treurer en heeft Joan ervoor gezorgd dat de foodtruck direct gemaakt werd.