U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Op bezoek bij lokale leveranciers

Samen met Wim Balieu gingen we tijdens onze tour door Italië steeds weer opzoek naar de mooiste lokale ingrediënten. In onderstaande video’s zie je een uitgebreid verslag van die bezoeken
 

Bij Il borgo del balsamico wordt het zwarte goud van Italië gemaakt. Ruim 50 jaar geleden is Papa Crotti als hobby balsamico gaan maken en inmiddels hebben Cristina en haar zus Silvia, die liefde voor balsamico overgenomen en er een prachtig bedrijf van gemaakt. Alleen de Borgo is al de moeite waard om te zien.

 

Op bezoek bij Davide, van Parmezaanhuis Iris. Sinds 1936 maken ze daar met veel succes Parmigiano-Reggiano, biologische Parmezaanse kaas van 1 tot 3 jaar oud. Een prachtige boerderij, waar alles achter slot en grendel en in groot geheim gebeurt. Wij mochten meekijken, jij dus ook!

San Vito Marina in Abruzzo, staat bekent om haar Trabocco: vissershuisjes die in het water staan. Samen met een lokale visser laat Wim het net zakken. De visser dacht niet dat we wat zouden vangen omdat we teveel lawaai hadden gemaakt, maar al heel snel hadden we beet. Als je nog nooit een Trabocco hebt gezien, moet je dit filmpje zeker bekijken.

 

Abruzzo staat ook bekend om haar arrosticini, dat zijn spiesjes van lamsvlees. Als je ooit in deze streek geweest bent, ken je ze vast. We gingen op bezoek bij twee broers die de hele dag niks anders doen dan Arrosticini maken en alle geheimen kennen. Kijk mee en ontdek het geheim van een goede arrosticini.

Urbania ligt vlak bij Urbino en is een prachtig historisch plaatsje. We brachten een bezoek aan Donatella en haar restaurant met moestuin. Een prachtige plek in de luwte van het dorp. Donatella heeft een voorliefde voor de aubergine en staat er ook om bekend in het dorp. De oude dametjes in het dorp zeiden al: “Jullie komen zeker voor de melanzane?”. Kijk maar even mee.

 

Urbino staat bekend om Crescia een soort panino/pannekoek-achtig warm broodje waar beleg tussen gaat en dan dubbelgevouwen wordt. Omdat het typisch is voor de streek had Wim het nog nooit eerder gemaakt dus ging hij in de leer bij Maria en Stephanie. Deze dames doen niet anders dan de hele dag crescia maken. Kijk maar.

In Volterra zou Reka aan Wim laten zien hoe Italianen pasta maken. We dachten dat we een nonna zouden treffen maar Reka bleek een prachtige jonge dame te zijn. Ze wist werkelijk alles van pasta en gaf een complete workshop aan Wim. Bekijk hier de ‘verkorte versie’ van de workshop.

 

In Monterotondo Marittimo vind je Podere Paterno, de schapenkaasmakerij van Mario Tanda. We waren er al vroeg om te zien hoe Mario verse ricotta maakt.

Natuurlijk moesten we ook even naar z’n schapen kijken. Daar stonden we dan, met de foodtruck midden tussen alle schapen en prachtige Maremmano honden.

Deze streek staat al eeuwen bekend om zijn heerlijke rundvlees vanwege het Chianina rund, een prachtige witte koe. Het schijnt het oudste ras ter wereld te zijn. Wij brachten een bezoek aan het beroemde slagersbedrijf van Andrea Falaschi en zijn familie. Andrea is al de 4e generatie in het bedrijf. Kijk naar de passie van Andrea.

 

San Miniato, een prachtig dorpje in de heuvels van Toscane, wat bekend staat als de truffelhoofdstad van Toscane. Wij brachten een bezoek aan Massimo van Truffle in Tuscany, een tartufaio (truffelzoeker) in hart en nieren. Massimo leerde de kunst van het truffel zoeken van zijn opa Lino en doet niets liever dan het bos in gaan om truffels te zoeken met zijn pientere hondje Stella. Super leuk om te zien!

Opzoek naar de beste lardo van Italië hebben we de tocht gemaakt naar Carrara in Colonnata. De lardo (spek) wordt daar gerijpt in speciale marmerkisten en gepekeld met zout en kruiden uit de streek. Bijzonder om te zien.

 

De beste Pesto Genovese komt uit de wijk Pra in Genua. Dus wij met de foodtruck dwars door Genua gereden en uiteindelijk ergens omhoog gereden over ontzettend smalle, bochtige straatjes. We kregen een warm welkom van Ruggero, eigenaar van Azienda Agricola di Rossi Ruggero. Vol trots liet hij zijn basilicumkwekerij zien, waar ze de enige echte ‘basilico Genovese’ kweken met D.O.P. keurmerk. Jammer dat je niet kunt mee ruiken...