U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Torentjes van rundvlees, knolselderij, truffel en gratin

Bekijk de kookvideo
4 personen
45 min bereidingstijd, 4 uur stoven
20 min in de oven

Wat heb ik nodig:

  • 2 verpakkingen Aviko Gratins met tijm en rozemarijn (à 400 g)
  • 75 g roomboter
  • 1 kg ossenstaart, in stukken
  • 3 sjalotten
  • 2 tenen knoflook
  • 1 stengel bleekselderij, in reepjes
  • 2 wortels
  • 300 ml droge witte wijn
  • 300 ml rode wijn
  • 2 takjes oregano
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 takje salie
  • 2 takjes tijm
  • 1 laurierblaadje
  • ½ kleine knolselderij
  • 1 el olijfolie
  • 50 g spek, in reepjes
  • 2-3 el truffeltapenade
  • Bakplaat, evt. mandoline

Bereiding:

  • Smelt in een braadpan 50 gram boter. Bestrooi de ossenstaart met zout en peper en bak de stukken in 5 minuten bruin aan. Snipper 2 sjalotten grof. Hak de knoflook fijn. Snijd de bleekselderij in reepjes en de wortels in blokjes.
  • Voeg de gesnipperde sjalot met de helft van de knoflook, de bleekselderij en de wortel toe en bak 3 minuten mee.
  • Schenk de witte en de rode wijn langs de rand in de pan. Voeg de oregano, de rozemarijn, de salie, 2 takjes tijm en het laurierblaadje toe en breng tegen de kook. Voeg extra wijn, bouillon of water toe als de ossenstaart niet helemaal bedekt is.
  • Draai het vuur laag en stoof de ossenstaart afgedekt in 4 uur zachtjes gaar: het vlees moet langzaam garen, tot het van het bot valt.
  • Schil de knolselderij en snijd 'm (met een mandoline) in luciferreepjes. Kook de knolselderij 1 minuut in kokend water met zout. Giet af en spoel de knolselderij in een vergiet onder stromend water koud. Laat goed uitlekken.
  • Verwarm de oven voor tot 220 °C. Zet de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Neem de stukken ossenstaart uit de pan. Schenk het stoofvocht door een zeef en vang op in een (saus)pan. Laat het vocht tot een derde inkoken. Haal intussen het vlees van de botten.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Snipper de laatste sjalot fijn. Bak de sjalot 3 minuten met de andere helft van de knoflook, de spek en de blaadjes van de laatste 2 takjes tijm. Schep de knolselderij erdoor en smoor nog 3-4 minuten.
  • Klop de resterende 25 gram boter in kleine vlokjes door het stoofvocht. Dat bindt de saus licht en zorgt voor een mooie ronde smaak en glans. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Zet de gratins op een schaal. Verdeel er de ossenstaart met de knolselderij over en schep er wat truffeltapenade op. Serveer de saus er apart bij.

 

In Italië heeft Wim verse truffel gebruikt. Hier maken we de torentjes af met een beetje truffeltapenade, makkelijker verkrijgbaar in de supermarkt.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1500 kcal
  • 123 g vet waarvan 57 g verzadigd
  • 38 g koolhydraten
  • 45 g eiwit
  • 10 g vezels
  • 3,6 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personenIemand uitnodigen