U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Oliebollen met rösti, rozijnen en appel

Gebak voor 24 stuks
1 uur bereidingstijd + 1 uur wachten

Wat heb ik nodig:

voor 24 stuks
  • 200 g Aviko Rösti Original, ontdooid
  • 100 g rozijnen
  • 450 ml melk
  • 515 g bloem
  • 1 ei
  • 2 zakjes gedroogde gist (à 7 g)
  • 1 el suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 friszure appel (bijv. goudreinet)
  • Poedersuiker
  • Zonnebloemolie, om te frituren
  • Keukenmachine of mixer

Bereiding:

  • Wel de rozijnen 15 minuten in lauwwarm water (appelsap of rum is ook lekker!) Verwarm de melk tot lauwwarm.
  • Klop in de keukenmachine of met de mixer van 500 gram bloem, het ei, de gist, de suiker, de vanillesuiker, de lauwwarme melk en 10 gram zout een glad beslag. Klop het beslag nog 5 minuten door op lage snelheid.
  • Schil intussen de appel, snijd in vieren en verwijder het klokhuis. Rasp de appelparten grof. Schep de rozijnen, de rösti en de appelrasp om met de rest van de bloem en schep dan door het beslag (dit voorkomt dat de vulling naar beneden zakt tijdens het rijzen.)
  • Laat het beslag afgedekt op een tochtvrije warme plek minstens 1 uur rijzen, tot het in volume is verdubbeld.
  • Verhit de frituurolie tot 180 ºC. Doop steeds 2 eetlepels in de hete olie. Schep met de lepels bergjes van het beslag in de olie en bak de oliebollen in ongeveer 5 minuten aan beide kanten goudbruin en gaar. Een goede oliebol draait vanzelf, geef ze eventueel even een zetje met een lepel. Bak niet meer dan 4-5 oliebollen tegelijk.
  • Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken en leg ze op een schaal. Bestrooi ze met poedersuiker.

 

Geen oud & nieuw zonder oliebollen… Deze oliebollen zijn goedgevuld met appel, rozijnen én rösti!

Tip: Vervang voor hartige oliebollen de rozijnen en appel door 150 gram uitgebakken gerookte spekreepjes en 100 gram geraspte belegen kaas.

 

Tip: Bak van het beslag zo’n 50 mini-oliebolletjes (gebruik 2 dessertlepels voor het scheppen) in 3 minuten goudbruin en gaar. Bak niet meer dan 6-8 oliebolletjes tegelijk.

 

Tip: Oliebollen zijn ook heerlijk met zoete aardappel! Vervang de rösti door Aviko Zoete Aardappel Blokjes. Hak of maal de blokjes zoete aardappel in kleine stukjes en schep ze door het beslag. Vervang de appel door 6 fijngesneden bolletjes gember en de vanillesuiker door 1 theelepel gemalen kaneel.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 175 kcal
  • 7 g vet waarvan 1 g verzadigd
  • 23 g koolhydraten
  • 4 g eiwit
  • 1 g vezels
  • 0,5 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen