U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Met bier en mosterd geroosterd varkensgebraad

12 personen
20 min bereidingstijd
70-75 min in de oven

Wat heb ik nodig:

  • 1 verpakking Aviko Zoete Aardappel Blokjes (450 g)
  • 1 varkensgebraad (liefst met laagje vet eraan) van ongeveer 2 kg
  • 3 el kruidnagels
  • 3 takjes rozemarijn, alleen de naaldjes
  • 3 takjes tijm, alleen de blaadjes
  • 8 blaadjes laurier
  • 1 tl kaneel
  • 1 el jeneverbessen
  • 3 rode uien
  • 3 pastinaken en/of winterpenen
  • 1 flesje donker bier (300 ml)
  • 150 g donkere basterdsuiker
  • 150 g mosterd
  • 1 el bloem
  • 200 g cranberry’s
  • Braadslede of diepe bakplaat

Bereiding:

  • Haal het vlees zeker 30 minuten van tevoren uit de koelkast om op temperatuur te komen.
  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Snijd de vetlaag tot het vlees in ruitpatroon in (of vraag je slager dit voor je te doen.)
  • Bestrooi het vlees met zout en peper en leg het met de vetzijde naar boven in de braadslede. Prik de kruidnagels in de vetlaag en verdeel de rozemarijn, tijm, laurier, kaneel en de jeneverbessen erover. Wrijf alle kruiderij goed in de vetlaag.
  • Pel de uien en snijd ze in kwarten. Schil de wortels en pastinaken, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van 10 cm. Leg alles rond het gebraad. Schenk er 200 ml bier over en dek de braadslede goed af met aluminiumfolie.
  • Bak het gebraad 30 minuten afgedekt in de voorverwarmde oven. Meng intussen de basterdsuiker met de mosterd en de bloem.
  • Verwijder de aluminiumfolie. Bestrijk het vlees met een eerste laag van het mosterd-suikermengsel en schuif 15 minuten terug in de oven.
  • Bestrijk het vlees opnieuw met een laag van het mosterd-suikermengsel. Leg nu ook de blokjes zoete aardappel en de cranberry’s rond het vlees. Laat weer 15 minuten braden.
  • Bestrijk het vlees met een laatste laag van het mosterd-suikermengsel en schuif nogmaals 10-15 minuten terug in de oven.
  • Blus de braadslede met de rest van het bier en laat het vlees afgedekt 15 minuten rusten alvorens het in mooie plakken te snijden.

 

Tip: Varieer met de kruiden en specerijen: ook steranijs en salie geven een heerlijk aroma.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 450 kcal
  • 21 g vet waarvan 7 g verzadigd
  • 29 g koolhydraten
  • 36 g eiwit
  • 4 g vezels
  • 1,8 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen