U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Gratins met gegrilde groene asperges, parmaham, antiboise en bearnaisesaus

40 min bereidingstijd
20-25 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 2 verpakkingen Aviko Aardappel Gratins met tijm en rozemarijn (à 400 g)
  • 3 tomaten
  • 1 el pijnboompitten
  • 500 g groene asperges
  • 100 ml olijfolie
  • 100 ml dragonazijn
  • 1 sjalotje, fijngesnipperd
  • 2 witte peperkorrels, gekneusd
  • 250 g ongezouten roomboter
  • ½ ui, fijngesnipperd
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 el kappertjes
  • 25 g zwarte olijven, in ringetjes
  • 2 el fijngehakte peterselie
  • 1 ei
  • 1 eidooier
  • 2 takjes dragon, alleen de blaadjes
  • 12 plakjes parmaham
  • Grillpan

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 220 °C. Breng in een steelpan ruim water aan de kook. Kerf de tomaten aan de onderzijde kruislings in. Prik ze aan een vork en dompel ze voor 10-12 seconden in het kokende water.
  • Ontvel de tomaten. Snijd de tomaten in kwarten. Verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in piepkleine blokjes van 2-3 mm.
  • Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten goudbruin en schud ze op een bord. Zet de gratins op de bakplaat en bak ze in de voorverwarmde oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
  • Verhit de grillpan. Snijd het houtachtige uiteinde eraf en bestrijk de asperges dun met 2 eetlepels olijfolie. Gril de asperges in 2 porties in 5-6 minuten beetgaar. Leg ze op een schaal.
  • Kook intussen de dragonazijn met het sjalotje en de peperkorrels tot de helft in. Smelt in een steel- of sauspan de boter op laag vuur, zonder te kleuren. Neem de gesmolten boter van het vuur.
  • Verhit in een koekenpan de resterende olijfolie. Fruit de ui en knoflook 3 minuten zonder te kleuren. Schep de kappertjes, olijven, tomaat en peterselie erdoor. Houd de antiboise op laag vuur warm.
  • Doe het ei en de dooier met de dragonblaadjes in een maatbeker. Schenk het azijnmengsel door een zeef in de maatbeker. Schenk de gesmolten boter langzaam erbij en klop met de staafmixer tot een romige saus. Breng de bearnaisesaus op smaak met zout en peper.
  • Zet de gratins op 4 borden. Schep de antiboise op en rond de gratins. Leg de gegrilde asperges en de parmaham erbij. Serveer met de bearnaisesaus.

Wist je dat je ook witte asperges perfect op de barbecue kunt roosteren? Schil witte asperges, bestrijk ze dun met olijfolie en rooster ze in 20-25 minuten goudbruin en beetgaar. Vervang de parmaham eventueel door gerookte zalmfilet of een handje Hollandse garnalen.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1285 kcal
  • 117 g vet waarvan 60 g verzadigd
  • 31 g koolhydraten
  • 24 g eiwit
  • 6 g vezels
  • 4,0 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen