U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Gepocheerde peer met wijn, beenham en selderijgratins

20 min bereidingstijd + 20 of 50 minuten stoven + afkoelen
35 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 2 verpakkingen Aviko Aardappel Gratins met Tijm en Rozemarijn (à 4 stuks)
  • 4 hand- of stoofperen
  • 1 sinaasappel
  • 500 ml rode port of wijn
  • 75 g suiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 beenham van 600 g
  • 1 tl korianderzaad
  • ½ tl gemalen nootmuskaat
  • ½ tl gerookt paprikapoeder
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ½ tl knoflookpoeder
  • ½ tl zout
  • 1 el olijfolie
  • 100 g knolselderij (stukje)
  • 100 g geraspte jonge kaas
  • 1 tl gedroogde oregano
  • Bakplaat met bakpapier, vijzel, rasp

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
  • Schil de peren met een dunschiller, laat de steeltjes zitten. Boen de sinaasappel schoon. Trek met de dunschiller 4-5 repen van de sinaasappelschil.
  • Doe de peren met de wijn, 250 ml water, de suiker, de repen sinaasappelschil en de kaneel in een pan en breng aan de kook. Draai het vuur laag en pocheer de peren 20 minuten (handperen) of 50 minuten (stoofperen). Laat handperen niet te zacht worden; stoofperen daarentegen zijn gaar als de punt van een scherp mes makkelijk door het zachte vruchtvlees glijdt.
  • Neem de peren uit de pan en laat ze afkoelen tot kamertemperatuur. Laat het stoofvocht tot siroopdikte inkoken. Laat ook de siroop afkoelen en schenk over de afgekoelde peren. Bewaar op een koele plek.
  • Leg de beenham op de bakplaat. Stamp met de vijzel het korianderzaad fijn. Meng er de paprikapoeder, de kaneel, de knoflook en ½ tl zout door. Wrijf de beenham in met de rub. Besprenkel het vlees met de olijfolie. Leg ook de gratins op de bakplaat.
  • Bak de beenham met de gratins in 35 minuten gaar. Schil intussen de knolselderij en rasp grof. Meng de knolselderijrasp met de kaas en de oregano.
  • Verdeel het knolselderij-kaasmengsel de laatste 10-15 minuten van de baktijd over de gratins en bak mee tot de knolselderij gaar en de kaas gesmolten is. Snijd de beenham in plakjes en leg ze op een schaal. Zet de gratins erbij. Serveer met de peren in de siroop.
  • Net als wijn en bier is ook port heel geschikt om mee te koken. Port geeft de peren een heerlijke zoete smaak. Lekker met malse beenham en romige selderijgratins.
  • Tip: Lekker met een eenvoudige groene bladsalade, aangemaakt met olijfolie, wijnazijn, zout en peper.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • Berekend met 2/3 van de siroop
    870 kcal
  • 43 g vet waarvan 28 g verzadigd
  • 65 g koolhydraten
  • 41 g eiwit
  • 7 g vezels
  • 3,9 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen