U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Gevulde bolcourgettes met pesto gratin en kip

Bekijk de kookvideo
40 min bereidingstijd, 4 uur marineren
35-40 min in de oven of barbecue

Wat heb ik nodig:

personen
  • 2 verpakkingen Aviko Gratins met tijm en rozemarijn (à 400 g)
  • 1 hele kip van ongeveer 1,2 kg
  • 7 el olijfolie
  • 7 tenen knoflook
  • 1 rode peper, fijngehakt
  • 5 blaadjes salie, fijngehakt
  • Rasp van 1 (biologische) citroen
  • 40 g pijnboompitten
  • 1 bosje basilicum (ca. 30 g)
  • 75 ml extra vierge olijfolie
  • Flinke handvol geraspte Parmezaanse kaas
  • 4 bolcourgettes
  • 3 takjes tijm
  • 1 blik tomatenblokjes (400 g)
  • 1 bol mozzarella (125 g), in plakjes
  • Blender of staafmixer, bakplaat

Bereiding:

  • Leg de kip op de borst op de snijplank. Snijd de rug met een scherp koksmes door. Klap de kip open en druk plat. Draai de opengeklapte kip om en druk nogmaals goed plat. Leg de kip op een grote schaal en besprenkel met 3 eetlepels olijfolie.
  • Hak 4 tenen knoflook fijn en meng met de rode peper, salie en citroenrasp. Strooi de helft met (zee)zout naar smaak over de kip. Keer de kip, besprenkel ook de andere kant met 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met de rest van het knoflookmengsel en (zee)zout naar smaak.
  • Laat de kip afgedekt minstens 4 uur marineren in de koelkast. Pureer intussen in de blender of met de staafmixer de pijnboompitten met de blaadjes basilicum, 1 teen knoflook en de extra vierge olijfolie. Voeg de Parmezaanse kaas toe en breng de pesto op smaak met peper.
  • Snijd het kapje van de bolcourgettes. Hol de courgettes met een lepel uit. Snijd het vruchtvlees klein. Hak de laatste 2 teentjes knoflook fijn. Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie. Fruit de knoflook 2 minuten. Schep de tijm en het courgettevruchtvlees erdoor en bak nog 2 minuten.
  • Voeg de tomatenblokjes met het vocht toe en breng tegen de kook. Laat de tomatensaus 10 minuten sudderen tot het vocht bijna helemaal is verdampt. Breng op smaak met zout en peper.
  • Vul de bolcourgettes met de tomatensaus. Beleg ze met de plakjes mozzarella en leg de kapjes er weer op.
  • Verhit de barbecue tot 180 ºC of de oven tot 220 ºC. Leg de kip er op de borst in en rooster in 20 minuten goudbruin. Keer de kip en rooster ook de andere kant in nog 15-20 minuten goudbruin en gaar.
  • Verwarm intussen de oven voor tot 220 ºC. Zet de gratins en de bolcourgettes op een bakplaat. Bak de gratins met de courgettes in de voorverwarmde oven in 20 minuten goudbruin en gaar.
  • Leg de kip op een grote schaal. Zet er de bolcourgettes en de gratins bij. Schep op elke gratin een beetje pesto. Serveer de rest van de pesto er apart bij.

 

Een kip opensnijden en platdrukken noemen we ‘vlinderen’, naar de vorm die de kip ervan krijgt. Een gevlinderde kip is sneller gaar. Ideaal voor op de Big Green Egg of barbecue, maar je kunt 'm natuurlijk ook samen met de gratins en courgettes in de oven (220 ºC) roosteren.

Tip:
 In plaats van bolcourgettes kun je ook langwerpige groene of gele courgettes nemen. Reken op 1 courgette voor 2 personen. Halveer de courgettes in de lengte, hol ze uit en vul ze met de tomatensaus. Beleg de courgettes met de mozzarella en bak ze 20 minuten in de voorverwarmde oven, tot de courgette gaar is en de mozzarella goudbruin kleurt.

Bewaartip: Pesto kun je prima bewaren! Maak gerust een dubbele portie en bewaar de pesto onder een laagje olijfolie in een potje in de koelkast. Lekker op sandwiches, door de mayonaise (bij friet of aardappelkrokantjes!), in soep en als dip met rauwkost.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1400 kcal
  • 113 g vet waarvan 41 g verzadigd
  • 38 g koolhydraten
  • 55 g eiwit
  • 5 g vezels
  • 2,3 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen