U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Zoete kipstoof met ensaïmada

1,5 uur bereidingstijd + 3 uur wachten
16-23 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen

Voor de ensaïmada (2 stuks):

  • ½ verpakking Aviko Rösti Original (à 750 g)
  • 600 g tarwebloem
  • 200 g suiker
  • 3 eieren
  • 2 el olijfolie
  • 10 g gedroogde gist
  • 100 g reuzel of ongezouten roomboter
  • Poedersuiker

 

Voor de stoof:

  • 1 verpakking Aviko Aardappelpartjes (600 g)
  • 4 kippenbouten
  • 1 ui
  • 6 tenen knoflook
  • 1 grote (vlees)tomaat
  • 1-2 wortels
  • 3 el olijfolie
  • 200 ml droge witte wijn
  • 50 ml brandewijn
  • 1 vlees- of kippenbouillontablet
  • 1 bosje tijm
  • 3 blaadjes laurier
  • 4 reepjes sinaasappelschil
  • 200 g kleine champignons
  • 200 g soepballetjes van rundvlees
  • ¼ tl gemalen kaneel
  • ¼ tl gemalen nootmuskaat
  • ¼ tl gemalen kruidnagel
  • 2 stuks steranijs
  • 3 el blanke amandelen en/of pijnboompitten
  • 4 vijgen en/of abrikozen
  • 100 g granaatappelpitten (vers of diepvries)
  • Keukenmachine of mixer met deeghaken, vershoudfolie,
  • 2 (ronde) bakplaten bekleed met bakpapier

Bereiding:

  • Strooi in een kom een snuf zout, de rösti en de bloem. Verdeel de suiker, de eieren, de olijfolie en 50 ml handwarm water langs de rand. Maak een kuiltje in het midden en strooi er de gist in.
  • Kneed alles in de keukenmachine of met de mixer tot een soepel deeg. Dit deeg is zacht en plakkerig; dat hoort zo. Dek de kom af met vershoudfolie en laat het deeg op kamertemperatuur 2 uur rijzen.
  • Smelt in een steelpan de reuzel of boter. Verdeel het deeg in 2 porties. Bestuif het werkvlak en de deegroller royaal met bloem.
  • Rol elke portie deeg heel dun uit tot een rechthoekige lap van 40 cm breed en zo lang mogelijk.
  • Bestrijk het deeg dun met de gesmolten boter en laat 5 minuten rusten. Rol het deeg vanaf de lange kant op tot een streng. Rek de streng nu heel voorzichtig een beetje uit.
  • Vorm van elke deegstreng op de bakplaten een losse spiraal (ze hebben nog ruimte nodig om te rijzen). Laat de spiralen afgedekt nogmaals 50 minuten rijzen.
  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Bak de ensaïmadas in de voorverwarmde oven in 10-15 minuten goudbruin en gaar. De exacte oventijd is afhankelijk van de dikte van de strengen. Laat de ensaïmadas op een rooster afkoelen.
  • Snijd voor het stoofgerecht het vlees van de kippenbouten. Snijd het vlees in blokjes.
  • Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Snijd de tomaat in blokjes en de wortel in dunne plakjes.
  • Verhit in een ruime braadpan de olijfolie. Bak het vlees in 5 minuten rondom goudbruin. Voeg de ui, de knoflook en de wortel toe en bak nog 5 minuten.
  • Schep de tomaat erdoor en bak tot deze zacht is en de sappen vrijkomen. Schenk 300 ml water, de wijn en de brandewijn in de pan. Verkruimel het bouillontablet erboven en voeg de takjes tijm, de laurier en de sinaasappelschil toe.
  • Breng het vocht tegen de kook. Draai het vuur dan laag en stoof het vlees afgedekt in 25 minuten gaar.
  • Verhit in een koekenpan de laatste 2 eetlepels olijfolie. Bak de aardappelpartjes in 8-10 minuten goudbruin. Keer ze tussentijds af en toe. Veeg alvast de champignons schoon. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
  • Schep de helft van de aardappelpartjes met de champignons, de soepballetjes en alle specerijen door de kip en stoof nog 10 minuten mee.
  • Verwarm de ensaïmada 6-8 minuten in de voorverwarmde oven, tot het deeg weer warm en knapperig is.
  • Rooster in een droge koekenpan de amandelen of de pijnboompitten en schud ze op een bord. Hak de amandelen fijn. Snijd de vijgen of abrikozen in plakjes.
  • Verdeel het fruit met de granaatappelpitten over het gerecht en stoof nog 6-8 minuten mee. Bestrooi met de amandelen of pijnboompitten en verwarm nog 2 minuten.
  • Leg de warme ensaïmada op de stoof en bestuif licht met poedersuiker. Serveer meteen met de rest van de aardappelpartjes.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1135 kcal
  • 56 g vet waarvan 16 g verzadigd
  • 110 g koolhydraten
  • 40 g eiwit
  • 8 g vezels
  • 1,8 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen