Crema catalana met zoete aardappel
30 min voorbereiden + 2 uur wachten + 5 min bereiden
Wat heb ik nodig:
personen
Bereiding:
- Breng in een steelpan de melk met de zoete aardappelblokjes en het vanillearoma tegen de kook.
- Draai het vuur laag en laat de melk 15 minuten trekken. Klop intussen met de mixer de eidooiers met 100 gram suiker dikromig en bleekgeel.
- Pureer van het vuur de melk met de zoete aardappelblokjes met de staafmixer zo glad mogelijk. Schenk de melk door een zeef; wrijf daarbij ook zoveel mogelijk van de zoete aardappel door de zeef.
- Schenk de melk in een dun straaltje bij het eimengsel, al kloppend. Doe het mengsel terug in de pan, verwarm op zo laag mogelijk vuur (of au bain-marie) en roer daarbij voortdurend met een houten lepel tot een gebonden vla ontstaat.
- Schenk de vla in de tapasschaaltjes en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de schaaltjes afgedekt 2 uur in de koelkast om op te stijven.
- Bestrooi de roompuddinkjes met de resterende suiker. Brand de suiker met de brander tot een lichtbruin karamellaagje. Serveer direct.
- Deze Spaanse dessertklassieker dankt niet alleen z’n prachtige kleur, maar ook de volle smaak aan zoete aardappelblokjes. Je gasten raden dit bijzondere geheime ingrediënt nooit!
- Tip: Vervang het vanillearoma ook eens door kaneel of steranijs.
Benodigd product
Voedingswaarden per persoon
- 240 kcal
- 9 g vet waarvan 4 g verzadigd
- 34 g koolhydraten
- 5 g eiwit
- 1 g vezels
- 0,2 g zout
Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen