U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Almôndegas-ovenschotel met kersen, spitskoolpuree en amandel

30 min bereidingstijd
10 min in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 1 verpakking Aviko Aardappelpuree Naturel (à 750 g)
  • 400 g rundergehakt
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 5 el olijfolie
  • 1 kleine spitskool (van ca. 600 g)
  • 700 gram verse kersen of zure kersen op siroop
  • 1 el maïzena
  • 1 sinaasappel
  • 50 g gezouten amandelen
  • Ovenschaal (18 x 28 cm), rasp, evt. staafmixer met hakmolen

Bereiding:

  • Laat 150 g aardappelpuree in een grote kom ontdooien.
  • Doe het gehakt erbij. Rasp of pers de knoflook erboven. Voeg ook de paprikapoeder, zout en peper naar smaak toe. Kneed alles goed door het gehakt.
  • Vorm met vochtige handen balletjes van het gehakt. Leg ze op een schaal en bewaar bij voorkeur nog even in de koelkast (zie tip).
  • Verhit in een koekenpan 2 eetlepels olijfolie. Bak de gehaktballetjes in 15 minuten bruin en gaar. Verwarm de oven voor tot 200 ºC.
  • Maak de spitskool schoon: verwijder de buitenste bladeren en de harde kern. Snijd de spitskool in reepjes.
  • Verhit in een hapjespan 2 eetlepels olijfolie. Voeg de spitskool toe en bak in 8-10 minuten gaar en zacht. Verwarm intussen de rest van de aardappelpuree volgens de aanwijzingen op de verpakking.
  • Laat de kersen in een zeef uitlekken, als je kersen op siroop gebruikt; vang de siroop op. Houd 100 ml siroop apart in een kopje. Doe de kersen met de rest van de siroop bij de gehaktballetjes en breng aan de kook.
  • Los de maïzena op in de apart gehouden siroop (je kunt ook water gebruiken); roer tot er geen klontjes meer zijn. Schenk langzaam en al roerend zoveel maïzenamengsel bij de gehaktballetjes tot een dikke gebonden saus ontstaat. De saus hoort niet te dun te zijn, maar ook niet zo stevig als jam.
  • Schep de warme puree door de spitskool. Schep de gehaktballetjes met de kersensaus in de ovenschaal. Verdeel de spitskoolpuree over de gehaktballetjes.
  • Boen de sinaasappel schoon. Rasp de oranje schil van de vrucht. Meng de sinaasappelrasp door de laatste eetlepel olijfolie. Hak de amandelen redelijk fijn; gebruik eventueel de hakmolen.
  • Besprenkel de ovenschotel met de sinaasappelolie en bestrooi met de amandelen.
  • Bak de ovenschotel 10 minuten af in de voorverwarmde oven.
  • Wim Ballieu: ‘Niet alleen wij Vlamingen zijn dol op krieken, ook in Portugal eten ze graag kersen. De saus hoort heerlijk zoetzuur te zijn; voeg eventueel een schepje suiker of beetje honing toe. De aardappelpuree maakt de gehaktballetjes extra luchtig.’
  • Tip: Rol de gehaktballetjes ’s ochtends of een dag eerder en bewaar ze afgedekt in de koelkast. Zo bakken ze compacter én schuif je de ovenschaal sneller in de oven.
  • Tip: De kersensaus kun je ook apart houden en los bij de ovenschotel serveren.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 775 kcal
  • 48 g vet waarvan 14 g verzadigd
  • 51 g koolhydraten
  • 31 g eiwit
  • 8 g vezels
  • 1,8 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen