U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Gevulde kalkoen met geroosterde-groentepuree

1 uur bereidingstijd + 2 uur wachten
2 uur in de oven

Wat heb ik nodig:

personen
  • 2 verpakkingen Aviko Aardappelpuree (à 750 g)
  • 300 g gedroogde appels en/of abrikozen
  • 200 ml medium sherry
  • 1 sinaasappel
  • 2 courgettes
  • 2 rode paprika’s
  • 3 rode uien
  • 6 el olijfolie
  • 1 friszoete handappel, bijv. jonagold
  • 1 tl kaneel
  • 1 babykalkoen van ongeveer 3 kg
  • 4-5 takjes tijm
  • 1 bos platte peterselie
  • Rasp, bakplaat met bakpapier, keukentouw, ster-uitsteekvorm van 8 cm ø

Bereiding:

  • Doe de gedroogde vruchten met de sherry in een schaaltje. Boen de sinaasappel schoon en rasp de oranje schil eraf boven het schaaltje. Schep om en laat de vruchten 2 uur weken.
  • Verwarm de oven voor tot 220 ºC. Snijd de courgettes, de paprika’s en de uien in stukjes van 1 cm. Schep de groenten om met 3 eetlepels olijfolie en verdeel ze over de bakplaat.
  • Rooster de groenten in de voorverwarmde oven in 20 minuten gaar en lichtgekleurd.
  • Schil de appel en snijd in blokjes. Schil de sinaasappel zo dik dat al het wit eraf is. Snijd ook in blokjes. Laat de geweekte vruchten uitlekken in een zeef. Meng ze met de sinaasappel, de appel en de kaneel. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Schep de geroosterde groenten op een schaal en leg een nieuw vel bakpapier op de bakplaat. Leg de kalkoen op de bakplaat.
  • Maak met je vingers de ruimte tussen het vel en het borstvlees vrij. Ris de blaadjes van de takjes tijm en stop ze onder het vel.
  • Vul de kalkoen met het vruchtenmengsel en bind dicht met een stuk keukentouw. Wrijf de kalkoen rondom in met 3 eetlepels olijfolie en zout en peper naar smaak.
  • Bak de kalkoen in de voorverwarmde oven in 2 uur gaar. Controleer dit door met de punt van een scherp mes in de poot te prikken: komt er helder vocht uit, dan is de kalkoen gaar. Dek de kalkoen tijdens het bakken af met aluminiumfolie als het vel te donker dreigt te worden.
  • Laat de kalkoen uit de oven 20 minuten rusten, losjes afgedekt met aluminiumfolie. Bereid intussen de puree volgens de aanwijzingen op de verpakking. Schep de geroosterde groenten door de puree en verwarm nog 3-4 minuten.
  • Leg de stervorm op een serveerschaal. Schep er wat puree in, strijk glad en verwijder de vorm. Maak zo nog meer pureesterren.
  • Leg ook de kalkoen op een grote schaal. Hak de peterselie grof. Garneer de pureesterren en de kalkoen met de peterselie.
  • Deze kalkoen met pureesterren is het ideale kersthoofdgerecht. De kalkoen, de vulling en de puree met de geroosterde groenten kunnen helemaal worden voorbereid.
  • Tip:  Een kalkoen wordt vaak gepekeld zodat het kalkoenvlees iets sappiger blijft. Dit is niet noodzakelijk. Begin een dag eerder met het pekelen van de kalkoen: gebruik per liter water 80 gram zout. Zorg dat de kalkoen helemaal is bedekt met pekelwater. Laat de kalkoen afgedekt 8 uur op een koele plek staan. Spoel het pekelwater van de kalkoen en dep het vel goed droog. Volg verder het recept hierboven.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1015 kcal
  • 40 g vet waarvan 12 g verzadigd
  • 82 g koolhydraten
  • 75 g eiwit
  • 13 g vezels
  • 2,4 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personen Iemand uitnodigen