U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Lamsbout met rozemarijn, knoflook, mosterd & gratin

4 personen
30 min bereidingstijd
85 min in de oven

Wat heb ik nodig:

  • 2 verpakkingen Aviko Aardappel Gratins met tijm en rozemarijn (à 400 g)
  • 1,5 kg lamsbout (ontbeend en opgebonden)
  • 2 tenen knoflook, in dunne plajes
  • 2 takjes rozemarijn
  • 50 g roomboter
  • 400 g sperziebonen
  • ½ wortel, in dunne plakjes
  • 150 g geraspte gruyère
  • 2 el grove mosterd
  • 4 el honing
  • 2 el olijfolie
  • 1 sjalot, fijngesnipperd
  • (versgeraspte) nootmuskaat
  • 1-2 tl natuurazijn
  • Braadslede, bakplaat met bakpapier

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor tot 180 ºC. Maak in de lamsbout met een puntig mesje inkepingen van 2 cm en vul ze met de knoflook en toefjes rozemarijn. Leg de lamsbout in de braadslede en bestrooi met zout en peper.
  • Verdeel 25 gram boter in vlokjes over het vlees en rooster de lamsbout 50-60 minuten in de voorverwarmde oven. Kook ondertussen de sperziebonen in water met zout in 6 minuten beetgaar. Laat de sperziebonen in een zeef uitlekken en afkoelen; leg ze eventueel in ijswater zodat ze niet doorgaren.
  • Zet de gratins op de bakplaat. Verdeel de plakjes wortel erover en bestrooi met de kaas en peper naar smaak.
  • Neem de lamsbout uit de oven. Verhoog de oventemperatuur naar 220 ºC. Schuif de gratins in de oven en bak ze in 25 minuten goudbruin en gaar.
  • Meng voor de lak de mosterd met de honing. Bestrijk de lamsbout ermee. Schuif de lamsbout erbij in de oven en bak nog 10-15 minuten. Laat het vlees dan uit de oven onder aluminiumfolie rusten.
  • Verhit in een koekenpan de olijfolie. Fruit de sjalot 1 minuut. Voeg de sperziebonen met 25 gram roomboter toe en smoor de groente 5 minuten. Breng op smaak met nootmuskaat, zout en peper. Sprenkel de azijn erover en schep om.
  • Leg de lamsbout op een plank. Zet er de gratins bij. Snijd het vlees in mooie plakken en serveer met de sperziebonen.

 

Tip: de lamsbout kan ook op de barbecue (met deksel) bereid worden.

Benodigd product

Voedingswaarden per persoon

  • 1325 kcal
  • 95 g vet waarvan 51 g verzadigd
  • 48 g koolhydraten
  • 66 g eiwit
  • 7 g vezels
  • 4,0 g zout

Print dit recept Deel dit recept Omrekentool naar aantal personenIemand uitnodigen