U zocht op:
  • Recepten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken
  • Producten
  • Vul een zoekterm in om te zoeken

Aviko Buurttafel On Tour Portugal

Samen met onze chef Wim Ballieu maken we een tour door het noorden van Portugal.
We beginnen ten noorden van Porto en rijden zo door de binnenlanden naar Lissabon.

Tijdens onze tour, met de inmiddels bekende blauwe foodtruck, ontmoet Wim lokale chefs en bezoekt hij producenten van typisch Portugese producten. Wim kookt daarna een heerlijk gerecht met de Portugese ingrediënten en elke aflevering eindigt aan tafel, met gasten die genieten van Wim z’n kookkunsten. Met alle gerechten die we maken tijdens de tour wordt straks ook een receptenboek gemaakt.
 
 

Caldo Verde is het nationale gerecht van Portugal. Ieder Portugese familie heeft zo z’n eigen recept voor deze soep. In Alpedrinha zet Wim de foodtruck neer om voor Amalia en het dorp te koken. Amalia vertelt Wim hoe zij de soep maakt en Wim maakt er een eigen versie van. Hij laat de groenten lekker knapperig en gebruikt onze aardappelblokjes. Wim maakt er nog een heerlijk rozemarijnbrood bij met chilipartjes. Zeer de moeite waard!


Recept
 

In het historische stadje Obidos maakt Wim wel een hele speciale versie van de pastéis de nata namelijk een variant met zoete aardappel. De Portugezen schrikken er een beetje van. Maar waar citroen een fris accent geeft, zorgt de zoete aardappel voor een extra volle smaak. Zelfs de kenners aan tafel vinden ‘m heerlijk: “Different but very good”. Echt het proberen waard!


Recept
 

Bij de zoutpannen in Rio Maior maakt Wim voor de familie van Luis en João een heerlijk gerecht met het zout van Loja do Sal; geroosterde courgette met kruidenzoutrub en venkelpuree. Zo jammer dat we weer door moesten want wat was dit gezellig!


Recept
 

Wim kookt op een droomlocatie aan de Praia da Almagreira, gelegen ten noorden van Baleal. Een immense kustlijn met prachtige rode kliffen. Het is hier ongelooflijk mooi en je kunt er fantastisch surfen Wim zet er de buurttafel neer om de perfecte kip piri piri te maken op een klif. Kan het mooier? Weer een topavond!


Recept
 

Bij de boerderij van Sara kookt Wim een heerlijk gerecht met de wijnazijn van
Cortinha Velha. Hier wordt de enige Alvarinho wijnazijn ter wereld gemaakt.
Alvarinho is een druivensoort waarmee ‘vinho verde’ wordt gemaakt. Zo krijg je dus
ook groene wijnazijn. De familie van Sara geniet van Wims spareribs met pickled
groenten en paprikapuree.


Recept
 

’s Avonds maakt Wim aan de rivier in Castelo Novo een heerlijk gerecht op de Ofyr: gevulde röstirondjes met Queijo da Serra en kalkoen. Catarina is er ook gezellig bij en helpt Wim met het vullen van de röstirondjes met haar kaas. Je kunt Queijo de Serra ook in Nederland vinden, lukt het niet dan is brie of camembert een prima alternatief.


Recept
 

Caldereida is officieel een visstoofpot met aardappel. Wij maken ‘m hier met kip omdat kip wat makkelijker verkrijgbaar is. Natuurlijk kun je ‘m ook maken met vis als je wilt.


Recept
 

Bij de plezierhaven van Peniche maakt Wim sardines in escabeche met
tomatentaart met een bodem van rösti. Zijn gasten vinden het ontzettend
lekker en willen het recept.


Recept
 

De foodtruck past net in het smalle straatje tegenover de koffiebranderij.
Wim maakt er een heerlijk gerecht met de koffie van Jorge en Francisco.
Hij maakt ‘Bife com molho de café’ met aardappelkroketjes. Wat een
heerlijke avond zo midden in Lissabon.


Recept
 

Aan de rivier Minho in Monção laat Wim zijn gasten genieten van zijn huisgemaakte tempura van garnalen en groenten met een heerlijke knoflookdressing. Ze vinden de tempura heerlijk! Wims geheim? Hij gebruikt rösti in het beslag en dat maakt het zo heerlijk knapperig.


Recept
 

Om Ricardo en zijn collega’s te bedanken voor de hartelijke ontvangst
maakt Wim een heerlijk gerecht met de wijn van Ricardo in de wijngaarde
vlakbij de coöperatie: Gepocheerde peer met wijn, beenham en
selderijgratins.


Recept
 

Wim plukt samen met Ana kersen (ze zijn inderdaad ongelooflijk lekker) en
kookt midden in de kersengaarde een heerlijk gerecht voor Ana en haar
vrienden: Almôndegas-overschotel met kersen, spitskoolpuree en amandel.


Recept